UNIT 5. PRIMARY SECTOR

COM ES COMENTA UN MAPA

a) Llegim

Primerament, hem d'entendre què estem mirant. Si és un mapa de la Península Ibèrica, ho reconeixerem ràpidamet per la seua forma, però si és d'un país que no coneixem o d'una localitat, la cosa es complicarà. Per a reconèixer què hem de comentar, ens ajudaràn els elements bàsics del mapa: títol i llegenda sobre tot, però també l'escala (si és gran, vol dir que el territori representat també ho és i vice versa), les coordenades (Nord? Sud?...) i l'orientació. 

En aquest pas també hem de classificar mentalment el mapa segons siga topogràfic o temàtic; i si és temàtic, de quin tipus

b) Analitzem/expliquem

Una vegada que tenim més o menys clar de què ens parla, analitzem la informació. 

Considerarem el fenomen que s'està representant. Posem, per exemple, que és un mapa de coropletes de taxes de natalitat al món, en tants per mil. El nostre cervell ha d'interpretar que apareix un mapa polític del món, dividit per països, en diferents tonalitats, unes més clares que altres, (coropletes) i que parla de números de natalitat. La informació més evident que ens aporta és la distribució per països de taxes més altes i més baixes de natalitat. Podríem estar hores enumerant països i taxes, però açò no és un anàlisi. Hem de preguntar-nos, "Puc agrupar per regions? Les conec? Tenen elements en comú?" En realitat, sí. Les taxes de natalitat més altes pertanyen a països menys desenvolupats d'Àfrica o d'Àsia, i les més baixes als desenvolupats. Aquesta es la idea principal, la clau del mapa.

La següent pregunta que ens hem de fer és: "sé explicar el per què? Puc donar una explicació acord amb el tema que hem estudiat?" En aquest cas de l'exemple, haurem de tenir en compte el tema de la població, i tractar d'explicar les diferències de fecunditat, natalitat i mortalitat entre regions amb una demografia moderna i les regions subdesenvolupades.

c) Redactem

Procedim a organitzar la informació i a redactar:

1. INTRODUCCIÓ: Ací descriurem els elements formals, bàsics. Què és, quin tipus de mapa? Sempre està bé incloure una xicoteta definició del mapa. 

Exemple:

"Es tracta d'un mapa... [temàtic? topogràfic?] que mostra... [què diu el títol? I la llegenda?]. Un mapa  de... [el que siga, coropletes, diagrames...] ... és un mapa que representa segons [una escala de colors, gràfiques... el que siga] un determinat fenómen geogràfic"

2. COMENTARI/DESCRIPCIÓ: Ací hem de descriure al lector el que estem veient. Tractarem d'incloure dos ítems:

- Definició del fenòmen representat: Si parla de taxes de natalitat, definirem les taxes de natalitat. Aixì amb qualsevol cosa: fecunditat, atur, precipitacions, hores de Sol... qualsevol fenòmen. 

Exemple: 

"La taxa de natalitat expressa en tants per mil la natalitat, és dir, la quantitat de naixements d'un lloc en un temps determinat" o "L'atur és la situació d'una persona que no té treball i que ho està buscant"

- Distribució: si a unes províncies o països o regions del món és major o menor, hem d'anar citant-los. Important (!): Normalment ens interessa organitzar la informació per els dos extrems i els punts mitjos. Açò vol dir, que tractarem d'enumerar les regions per valors màxims, mitjans i mínims, no té sentit anar província per província o país per país dient si tenen 1, 2, o si son de color blau o negre. Hem d'agrupar, organitzar, classificar.

Exemple: 

"Es pot observar com les taxes de (??) són majors a les regions properes a la costa com Pontevedra, Astúries, Cantàbria... (m'ho estic inventant) Les regions amb una situació intermitja serien les de... mentre que les regions amb menor índex són...".

3. COMENTARI/ANÀLISI: Ací hem de donar-li al lector una explicació d'allò que acabem de descriure. Possibles ítems:

- Causes, conseqüències. Les coneixem? Per què a uns llocs sí i als altres no ocòrre? Explicació de la distribució.

Exemple:

"L'increment de casos és degut a..." o "La distribució desigual es deriva d'una sèrie de condicionants com ara...". 

- Possible tendència futura. Açò depén del que estem donant a classe. Reptes de futur, conseqüències positives i negatives. 

Exemple: 

"En un futur, si les tendències actuals no és modifiquen, les conseqüències poden ser positives per... i ... , però també poden enumerar-se conseqüències negatives com per exemple...".


HORA DE PASSAR A L'ACCIÓ! Prova a comentar aquest mapa: 



No hay comentarios:

Publicar un comentario

ECONOMIC GEOGRAPHY. STARTING CONCEPTS

Economic Geography   is a part of Human Geography but, before we define it, let's talk about one of its elements: "economy". E...