UNIT 5. PRIMARY SECTOR

TIPUS DE MAPES

Un mapa és, en general, una representació gràfica i a escala d'un territori. Inclouen elements que ens ajuden a entendre, identificar i llegir la informació.

Hi ha dos grans tipus de mapa:

Topogràfics: Són mapes purament físics. Representen el relleu de la terra de manera detallada. Inclou rius, vegetació, poblacions humanes o fronteres.

Temàtics: Més que un "territori", mostren informació a través d'imatges sobre algun fenomen concret (climes, quantitat de pluges, població, desocupació...).


  • TOPOGRÀFICS

Estan a escala 1:25000 o 1:50000. Mitjançant corbes de nivell es representa el relleu i tota una sèrie de símbols representen elements humans o recursos hídrics.

Fes zoom sobre aquest visor cartogràfic de l'Institut Geogràfic Nacional i el veus per tu mateix. 

Amplia fent "scroll" sobre el teu municipi. Com es representen les cases? I les carreteres? Reconeixes alguna zona? Com es representen les muntanyes i els boscos?

Aquest visor permet moltíssimes opcions, tracta de mesurar alguna distància si el trobes.



  • TEMÀTICS

Els mapes temàtics varien d'escala però moltes vegades ni tan sols l'expressen o no tenen interés en aspectes físics del territori. Poden combinar-se amb els topogràfics, però en general utilitzen un mapa base més o menys "mut" o en blanc.

Principals exemples de mapes temàtics:

Isolínies: Línies que uneixen punts d'igual valor d'un fenomen. Per exemple, les isotermes d'igual color representen zones on es donen les mateixes temperatures.


-En aquest mapa, el mapa base és un mapa polític dels EUA-


Coropletes. Utilitzen colors segons la intensitat (com en el mapa anterior, que combina tots dos) per a representar un fet. A menor quantitat d'un fenomen, colors més clars i a l'inrevés, a major quantitat, més foscos. Normalment utilitza regions administratives (països, comunitats, províncies).



-En aquest mapa podem vore que a menor percentatge de població rural pobre, més claret és el color i quanta més població pobre hi ha, més obscur-. 


Diagrames: superposen a un mapa diagrames de barres, de sectors, etc.


-Aquest es un exemple del que no hem de fer, encara que dependrà de l'ús que volem donar-li, no té ni llegenda-.


Cartogrames o mapes anamórfics: Són representacions que perden la proporció respecte del mapa base, modifiquen la forma, en ocasions amb figures geomètriques, i varien el tamany per destacar diferències amb el propi territori representat. Exemple: 





Hi ha molts més, però espere que hi haja quedat ben clara la diferència principal entre els mapes "topogràfics" i els "temàtics". 

No hay comentarios:

ECONOMIC GEOGRAPHY. STARTING CONCEPTS

Economic Geography   is a part of Human Geography but, before we define it, let's talk about one of its elements: "economy". E...